Een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding kan veel angst en onzekerheid wegnemen. Het zorgt voor rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam. Maar hoe bereid je je goed voor? We hebben een aantal handige tips en acties op een rijtje gezet om je te helpen meer controle te krijgen en vertrouwen in je eigen kunnen tijdens de bevalling. Lees alvast wat meer over het verloop van een bevalling, het helpt je als je een beetje weet wat je kan verwachten.
Als je om wat voor reden dan ook erg opziet tegen de bevalling, laat het ons dan weten. We bespreken het graag met je. We nemen je angsten en zorgen serieus en vaak kunnen we met een goed gesprek een aantal van die zorgen wegnemen.
Praktische zaken die je al regelt tijdens je zwangerschap
Er zijn een aantal praktische zaken die je al regelt tijdens je zwangerschap. Kijk ook nog even of je alle praktische dingen en voorbereidingen tijdens je zwangerschap al geregeld hebt.
Praktische checklist benodigdheden
Om je te helpen om na te denken over wat jij wel en niet belangrijk vindt tijdens je bevalling en hier samen met je partner over in gesprek te gaan kun je een geboorteplan of bevalplan maken. Dit is niet verplicht, maar helpt je om over de bevalling na te denken.
Wat te regelen? Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap de kraamzorg te gaan regelen. Ook wanneer je familie of bekenden hebt die jullie na de bevalling willen helpen, raden we je aan om kraamzorg te regelen. In het begin van je zwangerschap is het belangrijk om kraamzorg aan te vragen. Een kraamverzorgende assisteert tijdens de bevalling, helpt je in de eerste week na de bevalling met de verzorging van jezelf en de baby, en houdt ons op de hoogte van de medische controles die ze uitvoert.
Controleer altijd even bij je zorgverzekeraar of de betreffende kraamorganisatie bij je verzekering is aangesloten. Je kunt je niet bij meerdere kraamorganisaties aanmelden. Indien je gekozen kraamzorgorganisatie al vol is in jouw uitgerekende periode, dan zoek je naar een andere organisatie. Kom je er niet uit, dan bel je zorgverzekeraar.
Tijdens je bevalling en kraambed heb je een aantal medische spullen nodig die in een kraampakket verzameld zijn. Afhankelijk van je aanvullende pakket van je zorgverzekering kun je een kraampakket aanvragen bij je verzekering. Het wordt niet vergoed in de basisverzekering. Je kunt ook zelf een pakket kopen, de prijs kan erg variëren. In de luxe variant kunnen veel artikelen zitten die je niet nodig hebt. Laat alle spullen bij elkaar in de doos, zodat tijdens de bevalling alles makkelijk te vinden is.
In een kraampakket zit in elk geval:
- Matrasbeschermer (einde zwangerschap onder je hoeslaken doen)
- Kraammatras
- Onderleggers
- Flesje alcohol
- Gaasjes
- Steriele navelklem of cordring
- Kraamverband
- Netbroekje
Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling, daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen. Je hormonen veranderen en soms kun je dit merken doordat je ongemakken of veranderingen voelt. Je baarmoeder trekt tijdens de zwangerschap heel regelmatig samen, maar hoe groter je buik wordt en hoe dichter je bij je uitgetelde datum komt, hoe meer je dit zal merken. Ook je baarmoedermond bereidt zich voor en wordt steeds weker en korter. Soms merk je dit doordat je slijm verliest of wat roze-rode afscheiding hebt.
Jouw mentale voorbereiding op de bevalling is minstens zo belangrijk. Dat gaat meestal niet helemaal vanzelf. Je goed voorbereiden op je bevalling kan helpen om meer vertrouwen in je lichaam te krijgen, want je eigen gedachten kunnen je angst vergroten en zelfs je bevalling remmen.
- Er zijn diverse cursussen en workshops die je kunnen helpen om je voor te bereiden op je bevalling, vooral als je zwanger bent van je eerste kindje. Kies welke cursus het beste bij jou past.
- Ook een gezonde lifestyle, waaronder beweging in je zwangerschap is belangrijk om fit en gezond te blijven. Vaker wandelen, fietsen of zwemmen mag zeker en kun je tot het laatste moment blijven doen. Er zijn specifieke bewegingscursussen voor tijdens de zwangerschap, maar je kunt ook naar je eigen sportschool blijven gaan, vraag je instructeur eventueel om een aangepast programma.
Wat je ook doet, luitster goed naar je lichaam en vraag een van je verloskundigen om advies als je twijfelt.
Als je bevalling begint, komen we bij je thuis om controles te doen en het verloop van de ontsluiting te bepalen. Als je zwangerschap zonder complicaties is verlopen, bepaal jij zelf waar je gaat bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Je kunt tijdens je bevalling beslissen wat je het fijnste vindt. Voor ons is elke keuze goed als het medisch mogelijk is.
- Het is belangrijk dat je bed vanaf 37 weken zwangerschap verhoogd wordt. Dit is belangrijk voor de verloskundige en kraamverzorgenden (Arbo) en is vaak voor jezelf ook fijner in en uit bed gaan.
- De lighoogte van het bed kun je verhogen met klossen of alternatieve hulpmiddelen, zoals bijv. kratjes. De lighoogte van het bed moet altijd minimaal 80 cm zijn, ook als je niet thuis bevalt.
- Als je het niet fijn vindt, hoeft het niet je eigen bed te zijn. Er mag ook op een andere kamer in huis een verhoogd eenpersoonsbed staan.
De verloskundige komt ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen altijd eerst bij je thuis om je te onderzoeken. Als er voldoende ontsluiting is, overlegt de verloskundige met het ziekenhuis en gaan we samen naar het ziekenhuis. Na de bevalling doen de verloskundige en kraamverzorgende dagelijks een aantal onderzoeken en begeleiden ze je bij het geven van de voeding (borst-flesvoeding) aan je kindje. Ook hiervoor is een bed op hoogte noodzakelijk.
Onze begeleiding tijdens je bevalling
Onze begeleiding tijdens de bevalling is bij iedereen anders! We stemmen onze zorg af op de situatie. Je mag hierbij op onze expertise, betrokkenheid en persoonlijke aandacht rekenen. We kijken naar wat er op dat moment nodig is en waar jouw behoefte ligt. Dat kan continue begeleiding zijn, of misschien heb je meer behoefte aan rust, informatie of positieve coaching.
- Je krijgt de ruimte om te bepalen wat voor jou het beste voelt en wij stimuleren je dat te doen wat nodig is om je bevalling zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen. Weet je niet wat je fijn vindt of nodig hebt, dan zullen we je adviezen en tips geven. Jij bepaalt zelf wat je wil.
- Tijdens de spreekuren hebben we op verschillende momenten gesproken over de bevalling. Het kan fijn zijn om voor jezelf op te schrijven wat je fijn vindt en wat je verwachtingen zijn. Dat kan op een kladpapiertje of in een geboorteplan.
Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4'tjes. In een persoonlijk geboorteplan sta jij centraal, jouw wensen en die van jouw partner staan erin beschreven. Het gaat om verwachtingen, behoeften en daarmee de persoonlijke zorg die je nodig hebt.
Het is een manier om samen met je partner te bespreken wat elkaars verwachtingen van de bevalling zijn. Ook laat je op deze manier weten aan je verloskundige en andere hulpverleners die betrokken zijn bij je bevalling wat jullie belangrijk vinden.
- Je hebt wettelijk recht op minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen.
- Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg.
- Het standaard aantal uur kraamzorg is 49, in de zomerperiode is dit vaak aanzienlijk minder.
- De kraamzorgorganisatie zal samen met jou afspreken hoeveel uren kraamzorg je krijgt bij het eerste gesprek met de kraamzorgorganisatie.
In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als:
- je herstel nog niet goed verloopt
- er complicaties zijn
- de borstvoeding extra aandacht vraagt
- je bevallen bent van een meerling
- je een keizersnede hebt gehad