Suzanne
van Laak
verloskundige - team blauw - specialisaties - echoscopiste
Bedenk je dat het kindje nu nog heel klein is, slechts een paar millimeter, dus je kan nog niet zo heel veel zien. Vanaf 6 weken en een paar dagen begint het hartje te kloppen.
Deze vroege echo zal meestal inwendig via de vagina gemaakt worden, omdat je baarmoeder en het kindje nog te klein zijn om goed via de buik te zien. Hiervoor gebruiken we een speciale vaginale echocamera. Bijna alle vrouwen vinden het onderzoek erg meevallen, het is niet pijnlijk. Het kan soms een beetje ongemakkelijk voelen omdat je je moet uitkleden. Laat het ons weten als je dit spannend vindt. We weten hoe het voelt en we begeleiden je hier graag bij. We gaan niets forceren.
Bij een inwendige, vaginale echo moet je een lege blaas hebben.
Wil je vroeger/eerder een echo inplannen, of tussen 7 en 11 weken een extra echo dan kan dat uiteraard, je plant dan een echo op eigen wens. Besef je wel dat de zwangerschap dan nog heel pril en klein is en is misschien (nog) geen hartactie te zien. Deze echo op eigen wens wordt mogelijk niet door je verzekering vergoed.
Tussen de 10 en 13 weken wordt een termijnecho gemaakt om de precieze zwangerschapstermijn vast te kunnen stellen. Deze termijnecho is een medische echo die vergoed wordt door je zorgverzekering.
Suzanne
van Laak
verloskundige - team blauw - specialisaties - echoscopiste
Deze echo zal vaak vaginaal gemaakt worden, omdat het vruchtje nog heel klein is. Met een volle blaas is de echo gevoelig en krijgt de verloskundige minder duidelijke echobeelden.