Aanmelden

Waar bevallen?

Als je zwangerschap ongecompliceerd verloopt en je bevalt tussen de 37 en 42 weken, dan kun je in Nederland zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dat is uniek in de wereld! Je kunt kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jij je het fijnste voelt, want dit bespoedigt het verloop van je bevalling.

Het besluit waar je gaat bevallen wordt pas genomen op het moment dat je echt aan het bevallen bent. Als de gezondheid en veiligheid voor jou en je kind het toelaten, mag je zelf beslissen waar je gaat bevallen. Soms is er een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, bijvoorbeeld vanwege medicatiegebruik, een complicatie bij een vorige bevalling of een hoog BMI. Afhankelijk van de indicatie beval je gewoon met een van onze verloskundigen in het ziekenhuis. Er zijn ook situaties waarbij het advies is om onder begeleiding van de gynaecoloog van het ziekenhuis te bevallen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Keizersnee (sectio) in je voorgeschiedenis
  • Hoge bloeddruk in je huidige zwangerschap
  • Groeivertraging van je kindje

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze voor de plaats van de bevalling? Bespreek het met ons, we helpen je graag! En je hoeft pas echt te kiezen wat je wilt tijdens de bevalling. Voor ons is elke keuze goed.

Overweeg je een thuisbevalling? Lees hier alvast wat belangrijk is om te weten en wat je nodig hebt om veilig thuis te bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is heel persoonlijk. Het is belangrijk dat je bevalt op de plek waar je je prettig voelt. Voor de één betekent dit thuis in de eigen vertrouwde omgeving waar je meer controle hebt over het geheel. Voor de ander betekent dit bevallen in het ziekenhuis, omdat dat een fijner gevoel geeft.

dienstdoende verloskundige met telefoon pisano

De mens achter de zorg

Nadine
Strijbos

verloskundige - team roze - specialisaties - echoscopiste io

Wij zijn er altijd voor je

Het Nederlandse systeem van hooggekwalificeerde verloskundige zorg thuis (24 uur per dag, 7 dagen in de week beschikbaar) is uniek in de wereld en wordt mede mogelijk gemaakt door onze goede samenwerking met de kraamverzorgenden en het medisch team van het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Voordelen van thuis bevallen

Het grote voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen omgeving bent. Hierdoor hebben jij en je partner meer controle over de bevalling: Je bepaalt zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en bent in een vertrouwde omgeving (je eigen badkamer, wc, slaapkamer etc.). Je hoeft na afloop van de bevalling nergens naartoe en alles wordt voor je opgeruimd door de kraamverzorgster en de verloskundige.

Nadelen van thuis bevallen

Een nadeel van thuis bevallen kan zijn dat je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet, omdat er een medische reden is voor een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog. Dit kan natuurlijk een flinke tegenvaller zijn. Gelukkig zijn wij opgeleid om deze complicaties tijdig te voorzien en daarnaar te handelen. Wij gaan in principe altijd met je mee naar het ziekenhuis, mochten zich complicaties voordoen om de overdracht aan de gynaecoloog zo soepel mogelijk te laten verlopen. Is de bevalling al vergevorderd, dan zullen we ook in het ziekenhuis bij jullie blijven totdat jullie kindje is geboren.

Dit zeggen onderzoekers erover

Een thuisbevalling is net zo veilig voor de baby en/of de moeder als een poliklinische bevalling. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder 500.000 Nederlandse vrouwen.

Meer over dit onderzoek lezen?

De mens achter de zorg

Assia
el Fakiri

verloskundige - team blauw

Wanneer mag je thuis bevallen?

Je kunt kiezen voor een thuisbevalling als je minimaal 37 weken zwanger bent en je zwangerschap zonder medische indicatie voor de bevalling is.

Uit een heel groot onderzoek is gebleken dat bij goede risicoselectie door de verloskundige thuis bevallen en in het ziekenhuis bevallen net zo veilig zijn. Het is ook maar zeer zelden nodig om tijdens de bevalling met hoge spoed naar het ziekenhuis te moeten. Daarnaast hebben verloskundigen thuis medische apparatuur bij de hand voor opvang bij onverwachte situaties.

Thuis bevallen kan dan ook binnen de grenzen van wat medisch verantwoord is. Het kan wel voorkomen dat het alsnog nodig is om tijdens of na de bevalling naar het ziekenhuis te gaan. Ook als je in het ziekenhuis bevalt, zal je het eerste deel van de bevalling thuis zijn en ga je tijdens de ontsluiting samen met de verloskundige naar het ziekenhuis. Meestal hoeft dit niet met spoed en je verloskundige adviseert en ondersteunt je hierbij. De keuze is vrijwel altijd aan jou, tenzij het echt niet anders kan:

Naar het ziekenhuis gaan is nodig als:

  • Je een indicatie hebt voor zorg door de gynaecoloog tijdens je zwangerschap of bevalling
  • Je eerder een keizersnede hebt gehad
  • Je bevalt bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken
  • De baby dwars- of in stuitligging ligt
  • Je medische pijnstilling wilt, zoals een ruggenprik
  • Er complicaties optreden

De plaats van bevalling is iedere zwangerschap een onderwerp van gesprek. Belangrijk is dat je gaat bevallen op een plek waar jij je veilig voelt en waar je de voor jou benodigde zorg kunt krijgen. Een thuisbevalling wordt volledig vergoed in de basisverzekering ziektekosten.