Aanmelden

Waar bevallen?

Als je zwangerschap ongecompliceerd verloopt en je bevalt tussen de 37 en 42 weken, dan kun je in Nederland zelf kiezen waar je wilt bevallen. Dat is uniek in de wereld! Je kunt kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jij je het fijnste voelt, want dit bespoedigt het verloop van je bevalling.

Het besluit waar je gaat bevallen wordt pas genomen op het moment dat je echt aan het bevallen bent. Als de gezondheid en veiligheid voor jou en je kind het toelaten, mag je zelf beslissen waar je gaat bevallen. Soms is er een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen, bijvoorbeeld vanwege medicatiegebruik, een complicatie bij een vorige bevalling of een hoog BMI. Afhankelijk van de indicatie beval je gewoon met een van onze verloskundigen in het ziekenhuis. Er zijn ook situaties waarbij het advies is om onder begeleiding van de gynaecoloog van het ziekenhuis te bevallen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Keizersnee (sectio) in je voorgeschiedenis
  • Hoge bloeddruk in je huidige zwangerschap
  • Groeivertraging van je kindje

Wat je ook doet, elke keuze is goed!

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze voor de plaats van de bevalling? Bespreek het met ons, we helpen je graag! En je hoeft pas echt te kiezen wat je wilt tijdens de bevalling. Voor ons is elke keuze goed.

dienstdoende verloskundige met telefoon pisano

De mens achter de zorg

Floor
Opdam

verloskundige - team roze

Voordelen thuis bevallen

  • Je bent in een vertrouwde omgeving, wat voor veel vrouwen prettiger en meer ontspannen aanvoelt
  • Je hebt veel vrijheid qua bevalhouding en -plaats: Zo kun je thuis bevallen in bad, in bed, op een baarkruk of bal, op handen en knieën, etc.
  • Je hoeft niet te reizen terwijl je weeën hebt
  • Ziekenhuisbacteriën vormen vanuit huis geen risico
  • De kans op een spontane bevalling zonder medisch ingrijpen is groter
  • Thuisbevallingen worden volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering
  • Meeste vrouwen die een thuisbevalling hebben gehad, kijken daar positief op terug en vonden het een hele fijne beleving.

Nadelen thuis bevallen

  • Bij complicaties tijdens of na de thuisbevalling moet je alsnog naar het ziekenhuis
  • Pijnbestrijding bij een thuisbevalling kan alleen zonder medicijnen: geboorteTens, ontspanningstechnieken, warme kruik, douche en bad, acupunctuur, etc. Wil je medische pijnstilling, zoals een ruggenprik of Remifentanil-pomp, dan is het noodzakelijk in het ziekenhuis te bevallen.

De mens achter de zorg

Celina van Grotel verloskundige 040verloskunde Eindhoven

Celina
van Grotel

verloskundige - team blauw - specialisaties - echoscopiste

Poliklinisch bevallen

Je kunt ook kiezen voor een poliklinische bevalling: een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige.

Ook een poliklinische bevalling begint thuis. We zullen je altijd eerst thuis bezoeken om te beoordelen of je bevalling begonnen is en goed vordert. Je hoeft dus niet alleen naar het ziekenhuis. De verloskundige komt controles bij je doen en beoordeelt de ontsluiting. Het moment om naar het ziekenhuis te gaan, bepalen we samen in overleg. Je eigen wensen zijn daarin erg belangrijk. Geef dit dus altijd aan! In principe gaan jij en je partner met eigen vervoer richting het ziekenhuis en de verloskundige volgt met haar eigen auto. Bij aankomst in het ziekenhuis gaan jullie met de verloskundige naar de verloskamers.

Voordelen van een poliklinische bevalling

Een voordeel van de poliklinische bevalling is dat de vrouwen die hiervoor kiezen zich vaak veiliger voelen in het ziekenhuis. Je veilig voelen is een belangrijke voorwaarde voor een goed verloop van je bevalling. Ook kan een poliklinische bevalling fijn zijn als je erg klein woont, of als er andere omstandigheden zijn waardoor je niet thuis kunt of wilt bevallen. Een ander voordeel van poliklinisch bevallen is dat je niet meer naar het ziekenhuis hoeft te worden vervoerd als de hulp van de gynaecoloog nodig blijkt te zijn.

Nog goed om te weten

Het is niet zo dat de gynaecoloog bij een poliklinische bevalling eerder beschikbaar is dan bij een thuisbevalling, mochten er complicaties optreden. De gynaecoloog moet in beide gevallen gebeld worden.

Na de bevalling mag je met je kindje weer naar huis. Meestal is dit na ongeveer 2 uur, als je gewassen bent of hebt gedoucht, wat gegeten hebt en je even wat bijgekomen bent van de bevalling.

Bij een poliklinische bevalling worden niet alle kosten volledig vergoed door je ziektekostenverzekering. Raadpleeg je zorgverzekering voor overzicht over welk deel van de kosten je zelf moet betalen.

Op het spreekuur vragen wij je of je al weet wat je voorkeur heeft. Je hoeft pas tijdens de bevalling je definitieve keuze te maken, zodat je zelf kunt voelen wat voor jou het beste voelt.

Wij begeleiden poliklinische bevallingen in 3 ziekenhuizen:

Ongeacht waar je gaat bevallen is het belangrijk een aantal zaken in huis te hebben. Bekijk hier een handige checklist.

Ontmoet onze zorg partners

logo-anna-ziekenhuis geldrop