Robin
Verstraeten
verloskundige - team blauw - team roze - specialisaties - echoscopiste
In het begin van de zwangerschap kunnen we met een echo-onderzoek:
Later in de zwangerschap kan de echo een aantal vragen beantwoorden zoals:
Veel aanstaande ouders vinden het heel fijn en leuk om wat vaker en uitgebreider naar de baby te kunnen kijken. Bij 040verloskunde kan dat op elk moment van de zwangerschap, bij elke termijn is er wel weer iets moois te zien. Misschien ben je heel benieuwd naar het geslacht van je kindje; is het een jongen of is het een meisje? Of wil je graag al een beetje kennismaken met jullie kindje dan geeft een 3D/4D echo prachtige beelden. Deze niet-medische echo’s of pretecho’s worden niet vergoed door je zorgverzekeraar, dus deze betaal je zelf.
Robin
Verstraeten
verloskundige - team blauw - team roze - specialisaties - echoscopiste
We vinden de kwaliteit van de echo zeer belangrijk en hebben daarom alleen gecertificeerde en goed opgeleide echoscopisten en zeer goede high-end echo-apparaten.
De echo’s voor medische indicaties worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit is niet onbeperkt. In sommige situaties zijn meer echo’s geïndiceerd dan standaard door je verzekering vergoed worden.
Voor alle duidelijkheid: een uitslag met een positief resultaat is géén garantie voor een gezond kindje. Een echo wordt gebruikt om een algemeen beeld van het kind te krijgen en om antwoord te geven op eerder genoemde vragen, zoals de duur van de zwangerschap en/of de ligging van het kind.
Caitlin
de Vries
verloskundige - team blauw - specialisaties - echoscopiste - centering pregnancy
Als je dat wenst, kunnen we op elk moment in je zwangerschap een extra echo maken. Je kunt ook een echo op eigen wens laten maken bij ons als je niet zwanger bent en bijvoorbeeld anticonceptie wil of klachten hebt.
Nicole
Manders
verloskundige - echoscopiste - preconceptiezorg - praktijkhouder
Echoscopie is een veilige techniek waarmee we organen in het lichaam zichtbaar maken. Een andere naam is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven, uitgezonden door een echokop. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug, waardoor ze zichtbaar worden op een scherm. Bij een echo kijkt je verloskundige naar het kind, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater.
Je mag altijd familie of vrienden meenemen naar de pretecho. Samen genieten!
Ja, je mag je kind(eren) meenemen naar een pretecho, maar overweeg toch om jonge kinderen uit je gezin niet mee te nemen naar de echo. Jonge kinderen vinden de echo soms spannend, omdat de echo in een donkere kamer gemaakt wordt. Ze herkennen ook vaak geen echobeelden en zijn snel afgeleid, waardoor het storend kan werken en jezelf niet met aandacht bij de echo bent maar meer met je andere kindje bezig bent. Ook voor de echoscopiste kan het storend zijn om geconcentreerd jullie kindje goed in beeld te brengen.
Bij de screeningsecho's 13 weken echo en 20 weken echo’s die door de echoscopisten van Diagnostiek voor U gemaakt worden, is het niet toegestaan om kinderen mee te nemen. Dit zijn wettelijke regels omdat het een screeningsonderzoek betreft.
Dat kan op elk moment in je zwangerschap. Dit is dan een echo op eigen wens, en niet een echo op medische indicatie. Je verzekering vergoedt deze echo niet, je betaalt deze echo zelf op de praktijk. Neem een kijkje op onze pretecho pagina, daar vind je alle soorten pretecho en eigen wens echo’s.
Echoscopisch onderzoek wordt om verschillende redenen gedaan. Voor zover nu bekend is een echo niet schadelijk voor de gezondheid van moeder of kind. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en er zijn tot op heden geen nadelige gevolgen bekend. Tot nu toe zijn geen nadelige of schadelijke effecten van echoscopisch onderzoek bekend als je af en toe een korte echo maakt in de zwangerschap.
Indien je nog pril zwanger bent en ongerust bent over hoe het gaat met je zwangerschap, kun je vanaf 6-10 weken terecht voor een echo. Soms is de zwangerschap echter minder vergevorderd dan je zelf denkt. Dan kan het voorkomen dat we nog geen kindje kunnen zien op de echo of dat het nog net te vroeg is en het hartje nog niet klopt. Mocht je toch graag vroeg in de zwangerschap al een pretecho willen, dan bespreken we bij het maken van de afspraak wat (gezien je menstruatiecyclus) de beste termijn is voor de echo. Bij vroege termijnen zal altijd een inwendige (vaginale) echo gemaakt worden.
Vanaf 12 weken is het al een compleet kindje met alles erop en eraan, hij/zij hoeft alleen nog maar te groeien. Jullie kindje is al volop in beweging.
Welke soorten echo’s zijn er tijdens de zwangerschap? 040verloskunde is een eerstelijns verloskundig centrum met een groot echocentrum, dus je kunt voor alle soorten echo’s bij ons terecht:
Medische echo’s
Pretecho’s of eigen wens echo’s